STERIILI EI SYTYTÄ

Yrittäjänä ei pärjää, jos kukaan ei maksa tuotteistasi, ja se ajaa helposti itse-sensurointiin, jossa tekisi hirveästi mieli hävittää tuotteista ja brändistä kaikki, mikä voisi ärsyttää ketään. Se on erityisen vaarallinen yrittäjälle, jonka kovin valuutta on yrityksen persoonallisuus. Mistä sitten tietää, missä sijaitsee raja, jonka ylittämisestä asiakkaat sakottavat lähtemällä?

Kukaan ei tiedä etukäteen. Ei kukaan.

Jollain aloilla henkilöityy yritys taiteellisen johtajaan enemmän, ja sen vaihto saattaa tarkoittaa myös asiakaskunnan vaihtoa. Kun taiteellinen johtaja Phoebe Philo, jota pidettiin feministinä, jätti muotitalo Celinen ja sinne otettiin täysin vastakkaisella näkemyksellä Hedi Slimane, monet yrityksen vakiasiakkaat lähtivät ja vanhojen mallistojen jälleenmyyntihinnat nousivat 30 %. Niin tai näin, asiantuntijat sanovat, että kyseessä on ehkä kaikkien aikojen paras uudelleenbrändäys, joka on saanut niin paljon palstatilaa, että myös ihmiset, joita ei muotiteollisuus kiinnosta, haluavat seurata tarinaa. Osa asiakkaista on raivona, mutta jää nähtäväksi, miten se vaikuttaa tulokseen.

Joillain alueilla kukaan ei edes tiedä, kuka on tuotteen suunnitellut, eikä pääsuunnittelijan lähtö vaikuta mihinkään, koska yrityksellä on oma selkeä linja, joka on tärkeämpi kuin yksittäisen suunnittelijan kapea visio. 

Ison luksusmerkin tarina tuntuu ehkä kaukaa haetulta, mutta samantyyppistä löytyy myös Suomesta. Kun Finlaysonin uudet omistajat uudistivat rohkealla kädellä, se herätti myös paljon tunteita, mistä ei varmasti ole ollut haittaa. Harmi vaan, että taloon ei ole palkattu ihmistä, jolla olisi kykyä kääntää erinomainen markkinointi ja pitkä historia hyvin myyväksi mallistoksi, mutta ehkä kaikki aikanaan. Ei ole helppoa aloittaa uudella alalla.

Varmaa on vain se, että sensurointi ei suoralta kädeltä ole vastaus mahdollisimman monien ihmisten miellyttämiseen. Täytyy valita oma tie ja löytää itselle sopiva tapa toimia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Onko yritykselläsi kuumetta?

Oletko visionääri joka tunnistaa vaaran merkit ajoissa, vai onko kohta tilattava ambulanssi? Testaa ja voita ilmainen konsultaatio.

Muita kirjoituksia

VITAMIINIT JA STEROIDIT

Kaikki pyörii nopeammin kuin ennen, ja siksi tekisi aina välillä mieli vetää mutkat suoraksi ja ottaa jossain nähtyjä kivoja juttuja saman tien omaan tuotantoon tai valikoimaan. Välillä joku työntääkin huutavalle omatunnolle tropin suuhun ja kopioi kiireen vilkkaan jonkun palikan jaksamatta perehtyä taustaan. Sillä on seuraukset, sillä jokainen suora kulma on pois oman yrityksen kehityksestä, vaikka uutta tavaraa syntyy nopeaa tahtia.

Lue lisää ...

IHANA INFEKTIO

Hyvä tuote on kuin reipas bakteeri. Se tarttuu jokaisen matkaan ja tekee sitä kautta tehokkaasti tietä maailmalle. Tämä on varmasti jokaisen yrittäjän unelma, mutta toteutuu harvoin. Helposti ajatellaan, että vain isoilla yrityksillä on varaa sen tasoiseen tuotekehitykseen, mutta se ei pidä paikkaansa.

Lue lisää ...

NOITATOHTORI

Alkaa helposti kuumottaa rationaalista pohjoisen yrittäjää, kun puhutaan markkinoinnista, koska hyvä tuotehan myy itseensä. Markkinointi on huuhaata! Miten sitten niin helposti päädytään pisteeseen, että lopulta markkinointi joutuu yksin shamanoimaan tuotteista myyviä?

Lue lisää ...

STERIILI EI SYTYTÄ

Yrittäjänä ei pärjää, jos kukaan ei maksa tuotteistasi, ja se ajaa helposti itse-sensurointiin, jossa tekisi hirveästi mieli hävittää tuotteista ja brändistä kaikki, mikä voisi ärsyttää ketään. Se on erityisen vaarallinen yrittäjälle, jonka kovin valuutta on yrityksen persoonallisuus.
Mistä sitten tietää, missä sijaitsee raja, jonka ylittämisestä asiakkaat sakottavat lähtemällä?

Lue lisää ...

Kuinka edistynyt muotoilun käyttäjä olet?

Arvioi sitä, miten vähän tai paljon yrityksessäsi hyödynnetään muotoilun tarjoamia mahdollisuuksia.