steriili

STERIILI EI SYTYTÄ

Yrittäjänä ei pärjää, jos kukaan ei maksa tuotteistasi, ja se ajaa helposti itse-sensurointiin, jossa tekisi hirveästi mieli hävittää tuotteista ja brändistä kaikki, mikä voisi ärsyttää ketään. Se on erityisen vaarallinen yrittäjälle, jonka kovin valuutta on yrityksen persoonallisuus. Mistä sitten tietää, missä sijaitsee raja, jonka ylittämisestä asiakkaat sakottavat lähtemällä?
Kukaan ei tiedä etukäteen. Ei kukaan.

Jollain aloilla henkilöityy yritys taiteellisen johtajaan enemmän, ja sen vaihto saattaa tarkoittaa myös asiakaskunnan vaihtoa. Kun taiteellinen johtaja Phoebe Philo, jota pidettiin feministinä, jätti muotitalo Celinen ja sinne otettiin täysin vastakkaisella näkemyksellä Hedi Slimane, monet yrityksen vakiasiakkaat lähtivät ja vanhojen mallistojen jälleenmyyntihinnat nousivat 30 %. Niin tai näin, asiantuntijat sanovat, että kyseessä on ehkä kaikkien aikojen paras uudelleenbrändäys, joka on saanut niin paljon palstatilaa, että myös ihmiset, joita ei muotiteollisuus kiinnosta, haluavat seurata tarinaa. Osa asiakkaista on raivona, mutta jää nähtäväksi, miten se vaikuttaa tulokseen.

Joillain alueilla kukaan ei edes tiedä, kuka on tuotteen suunnitellut, eikä pääsuunnittelijan lähtö vaikuta mihinkään, koska yrityksellä on oma selkeä linja, joka on tärkeämpi kuin yksittäisen suunnittelijan kapea visio.

Ison luksusmerkin tarina tuntuu ehkä kaukaa haetulta, mutta samantyyppistä löytyy myös Suomesta. Kun Finlaysonin uudet omistajat uudistivat rohkealla kädellä, se herätti myös paljon tunteita, mistä ei varmasti ole ollut haittaa. Harmi vaan, että taloon ei ole palkattu ihmistä, jolla olisi kykyä kääntää erinomainen markkinointi ja pitkä historia hyvin myyväksi mallistoksi, mutta ehkä kaikki aikanaan. Ei ole helppoa aloittaa uudella alalla.

Varmaa on vain se, että sensurointi ei suoralta kädeltä ole vastaus mahdollisimman monien ihmisten miellyttämiseen. Täytyy valita oma tie ja löytää itselle sopiva tapa toimia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *